Lukáša Lacka delí od Australian Open výhra nad Bubkom

13.01.2012 Celý región

MELBOURNE 13. januára (WEBNOVINY) - Dvojhra mužov - 2. kolo kvalifikácia

Lukáš Lacko (SR-7) - Aljaž Bedene (Slovin.) 6:2, 6:0 za 68 minút
Iľja Marčenko (Ukr.) - Kamil Čapkovič (SR) 2:6, 6:3, 6:2 za 127 minút Slovenský tenista Lukáš Lacko zvíťazil v piatkovom stretnutí 2. kola trojkolovej kvalifikácie o postup na Australian Open v Melbourne nad Slovincom Aljažom Bedenem za 68 minút jednoznačne 6:2, 6:0.

Zápas sa pred dážď začal s dvojhodinovým meškaním a prerušili ho aj za stavu 2:1 s brejkom z pohľadu Lacka, ktorý po návrate na kurt stratil už iba jeden gem. Využil tretinu z tucta brejkbalov, sám odvrátil všetky štyri hrozby straty podania.

"Dnes to bol jeden z mojich solídnych výkonov, ale záležalo to aj na súperovi - predvádzal hru, ktorá mi sedela," uviedol Lukáš Lacko pre agentúru SITA.

Lacko, ktorého trénuje staronový kapitán fedcupovej reprezentácie SR Matej Lipták, je momentálne 118. vo svetovom rebríčku. Vo finále kvalifikácie si Lacko, nasadený ako siedmy, zmeria sily s Ukrajincom Sergejom Bubkom (153.) nasadeným ako dvadsiatym piatym. Synovi bývalého skvelého žrdkára by sa pri celkovej štatistike 1:1 mohol revanšovať za prehru z vlaňajšieho júlového "hardového" challengeru v Penze (1:6, 7:6 /4/, 2:6).

"S Bubkom sme minulý rok odohrali dva zápasy. V jednom som bol o dosť lepší, v druhom ma ´vyservoval´. Je to tenista, ktorý vie odohrať výborný zápas, ak chytí slinu. Dokáže však aj ľahko prehrať. Určite to bude ťažký zápas. Budem sa musieť snažiť dobre returnovať," skonštatoval L. Lacko.

Pre bývalého 60. muža počítačového poradia Lacka je doterajším maximom na úrovni "veľkej štvorky" 2. kolo hlavnej singlovej súťaže, ktoré dosiahol tri razy v sezóne 2010 vrátane Australian Open. Vlani na južnej pologuli v 1. kole nestačil na Švajčiara Rogera Federera, uhral dovedna päť gemov v troch setoch.


Kamil Čapkovič a Pavol Červenák na súperov nestačili

Slovenský tenista Kamil Čapkovič prehral v piatkovom zápase 2. kola kvalifikácie o postup na Australian Open s takisto nenasadeným Ukrajincom Iľjom Marčenkom za 127 minút 6:2, 3:6, 2:6.

V úvodnom sete premiérového vzájomného duelu 25-ročný michalovský rodák Čapkovič hneď išiel do brejkového úniku a ešte zvýšil svoj náskok. V druhej časti sa dostal z 1:3 na 3:3, lenže odvtedy prehral sedem hier v rade. Za stavu 0:4 v rozhodujúcom dejstve znížil na 2:4 a viedol 30:0 pri vlastnom podaní, napokon však v tejto hre stratil servis a už nedostal ďalšiu šancu.

Niekdajší deviaty hráč juniorského tzv. kombinovaného poradia ITF Čapkovič predtým naposledy hral v kvalifikácii na úrovni "veľkej štvorky" na Wimbledone 2009 a lúčil sa už v 1. kole.

Marčenko teraz figuruje na 246. priečke vo svetovom rebríčku ATP, ale v minulosti bol už aj na 67. mieste. Vlani v septembri sa predstavil v Bratislave v daviscupovom dueli o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny a nestačil na Martina Kližana.

Vo štvrtok v 1. kole kvalifikácie neuspel Pavol Červenák.

Priamo v hlavnej singlovej súťaži sa najskôr v pondelok predstaví Karol Beck. Piatkový žreb rozhodol o tom, že súperom zvolenského rodáka bude Francúz Julien Benneteau, tento týždeň už semifinalista v Sydney.

 

Vyberte región